
Community Shared Agriculture (CSA)
Bloemberg is een bloemenpluktuin gebaseerd op het principe van gemeenschapslandbouw (CSA). CSA staat voor ‘Community Shared Agriculture’ of landbouw gedragen en gedeeld door een naburige gemeenschap.
Samen
Samen is in de eerste plaats bloemenboerin Sofie en de deelnemers van Bloemberg.
Samen, dat is ook al het leven, al de dieren, waaronder het zeldzaam vliegend hert, de vrolijk kwakende kikkers uit natuurpark De Beemd, al de natuur, waarmee we de tuin en Bloemberg delen.
Samen, dat zijn collega -boeren en -boerinnen, lokale partners, de buren van de Gemeenveldstraat en andere buurtbewoners, bezoekers, enthousiaste wandelaars met een vriendelijk woord, supporters en ambassadeurs en vrienden van Bloemberg. Mensen die Bloemberg een warm hart toedragen en ons doen groeien!
Deelnemers
De deelnemers zijn mensen en gezinnen die in het begin van het jaar intekenen voor een zelfpluk- of boeketabonnement en zo een oogstaandeel kopen. De deelnemers beleven het ganse bloemenseizoen mee vanop de eerste rij. Met een oogstaandeel ondersteun je de bloemenpluktuin en gaan we samen een engagement aan. De bloemenboerin zorgt met eerbied voor natuur en ecologisch evenwicht voor de bodem en teelt jouw bloemen. Jij deelt mee in de bloemenoogst, in schaarste én overvloed.
Zo dragen we samen zorg voor bodem en milieu, voor onze gezondheid en die van onze kinderen.
Als deelnemer kom je bloemen plukken of je boeketten afhalen, en – wanneer je maar wil – genieten van de rust, gezelligheid en schoonheid van de bloemenpluktuin. Als deelnemer beleef je het ganse bloemenseizoen ook actief mee. Er zijn samenwerkdagen en andere activiteiten, want jouw inbreng en hulp wordt aangemoedigd, samen zijn we sterker! Als je dat wenst kan je je jouw kwaliteiten verder inzetten om de bloemenpluktuin nog mooier en praktischer te maken. Als deelnemer heb je de kans om mee te werken, je bent ook helemaal vrij dat niet te doen. Tijdens het oogstfeest vieren we samen de bloemenoogst.
Lokale samenwerkingen
We zetten in op lokale samenwerkingen. Samen zijn we sterker en bouwen aan een bloeiende en groeiende buurt, goed voor mens en natuur.
Voor het eerste seizoen leverde maatwerkbedrijf Rodea een hele hoop bladeren en houtsnippers. Kostbaar materiaal dat onze bodem kan voeden, de oppervlakte bedekken en zo onkruid en uitdroging tegengaan.
Maatwerkbedrijf Kiemkracht VZW legde in het voorjaar van 2024 in samenwerking met het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei en het Agentschap voor Natuur en Bos een broedhoop aan voor het vliegend hert op Bloemberg. Het vliegend hert is de grootste kever van Europa en is in Europa heel zeldzaam geworden. Hij is in Vlaanderen nog beperkt te vinden in Zuid- Limburg en in de Brabantse wouden tussen Halle en Leuven. De gemeentes Beersel en Sint-Genesius-Rode mogen dus trots zijn het vliegend hert tot hun bewoners te rekenen. De aanleg werd gefinancierd met een deel van de opbrengst van de prachtige film ‘Onze natuur’ waarin het vliegend hert een glansrol speelt. Terwijl de kinderen bovengronds spelen op de broedhoop, kan het vliegend hert zich ondertussen rustig ondergronds settelen op het vermolmd hout.
Heb je ook interesse in de aanleg van een broedhoop? Contacteer voor de gemeentes Beersel en Sint-Genesius-Rode het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei (info@pajot-zenne.be).
Tijdens het openingsfeest van Bloemberg op 23 juni 2024 werkten we voor de organisatie van een duo- keramiekworkshop ouder- kind samen met het familiefestival ‘Buurt op stelten’ georganiseerd door CC De Meent, GC Boesdaalhoeve, GC de Muse en GC de Moelie in de nabijgelegen Alsembergse Beemd.
We kijken uit naar nieuwe mogelijke samenwerkingen in de toekomst!